Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља Православља у Покровској цркви

Протојереј- ставрофор Радомир Алексић: Икона сведочи тајну богооваплоћења

Данашњи празник је устројен као успомена на поштовање светих икона у православљу и од 843. године Црква га светкује. Поштовање икона упућено је ономе ко је представљен на њој, учио је Свети Јован Дамаскин. Стога, кад целивамо икону, ми не целивамо боју, него онога ко је на дрвету иконописан, објаснио је у литургијској проповеди у Недељу православља у Храму Покрова Пресвете Богородице протојереј- ставрофор Радомир Алексић настанак и смисао данашњег празника.

Божја природа се не може приказати. Нико није видео Бога. Али, Он се може изобразити иконом управо зато што је Логос постао тело и настанио се међу нама. Син Божји је постао Син Човечји, примио људско тело, живео међу нама, био распет на крсту и васкрсао. Зато Га ми иконопишемо и фрескопишемо. Богословски речено, икона сведочи тајну богооваплоћења- истакао је прота Радомир Алексић.

Светом Литургијом у Покровском храму је началствовао старешина јереј Величко Илић, уз саслуживање братства најстарије ваљевске богомоље и појање певнице. Како је бивало и ранијих година, велики број верника примио је Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.