Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Епископ Исихије у Покровској цркви

Episkop Isihije u Pokrovskoj crkvi

У Недељу Светих Отаца Првог Васељенског Сабора Храм Покрова Пресвете Богородице постао је богатији за још једног свештенослужитеља у презвитерском чину, досадашњег ђакона Славка Обрадовића. Свету тајну рукоположења извршио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије на Светој Литургији у најстаријој ваљевској богомољи, коју је служио са епархијским свештенством и свештеномонаштвом. Свечани чин употпунило је појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић. „Свети Оци Цркве Првог Васељенског Сабора сматрали су да је важно да сви народи света знају да је Христос Син Божји, да заједно са Њим и ми постајемо деца Божја, кад се наша вера претаче у наш живот. О томе је учио Свети Сава у „Беседи о правој вери“, упућујући нас да имамо јаку веру и делима поткрепљујемо оно у шта верујемо“, истакао је у беседи после јеванђеља, протронамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски.

У току Свете Литургије, Владика Исихије је рукоположио у чин презвитера досадашњег ђакона Славка Обрадовића, који је дуги низ година служио у Митрополији црногорско- приморској, потом у Епархији нишкој, да би се са благословом блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина вратио у родно Ваљево, те постао сабрат најстарије ваљевске светиње и духовни вођа поклоничких путовања. Исповедно писмо, којим се потврђује достојност новорукоположеног, прочитао је протонамесник Зоран Миликић, парох у Боговађи, који је обавио Свету тајну исповести, а потом је отац Славко Обрадовић положио свештеничку заклетву. На крају сабрања Владика Исихије је благословио верни народ и честитао данашњи празник. Надовезујући се на проповед протонамесника Дарка Ђурђевића, Владика Исихије је истакао да Господ Христос оставља заповест љубави, која подразумева живот у правој вери, живот давања другоме, жртве и истинске радости која из свега тога долази.

На свечаном ручку у парохијском дому, у име братства Храма Покрова Пресвете Богородице, дар оцу Славку Обрадовићу уручио је протојереј–ставрофор Радомир Алексић, честитајући му рукоположење у презвитерски чин са жељом да им увек буде оно што је и до сада био – возљубљени брат у Христу Господу. Отац Славко Обрадовић је упутио речи благодарја, са надом у Божју помоћ за служење у годинама које долазе.

Послушајте беседе владике Исихија и оца Дарка Ђурђевић.