Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Бадњи дан у Покровској цркви

Прослава Бадњег дана у Храму Покрова Пресвете Богородице отпочела је литургијским сабрањем, које је предводио архијерејски намесник први и вршилац дужности другог намесника ваљевског протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање братства храма и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Само једно рађање преобразило је све створено

„Када Господ отвара врата небеса и долази у овај свет- догађај је новог стварања“, записао је надахнут чудесном тајном рађања Сина Божјег Свети Атанасије Александријски. И тај догађај је већи од првог стварања, чији су плодови свет и човек. Продубљујући мисао великог ранохришћанског теолога у литургијској проповеди Бадњег дана, протонамесник Дарко Ђурђевић подсетио је да у почетку Бог ствара небо и земљу, док се у новом стварању догађа спајање неба и земље. Прво стварање казује да бива светлост, вода као извор живота и човек као биће од душе и тела, док у другом имамо сведочанство Богомладенца Христа као светлости непролазне, воде од које се не жедни и Духа Светога Који благодат излива, објаснио је проповедник.

Господ је имао моћ да све што је створио и уништи, али није учинио тако нешто, јер то би било недостојно нашег Бога. Христос долази на земљу да све створено преобрази, преобликује. Да нашу палу и грехом рањену природу препороди. Свети Владика Николај пореди Господа са вештим калемаром, који на подлогу дивљег струка неке воћке калеми и узгаја питому и плодну сорту. Такав преображај се десио са нашом природом у доласку Господњем на земљу. Само једно рађање преобразило је све створено- рекао је отац Дарко Ђурђевић.

За догађај Рађања Господа Христа припремали смо се четрдесетодневним постом и молитвом. Да бисмо учествовали у њему, није нам потребна временска капсула јер се, навео је беседник, Господ рађа изнова на свакој Литургији, о чему казују и песме које певамо:“Христос се рађа, славите…“ У том величанственом догађају учествују сав свет и природа- земља му приноси пећину, небо звезде, анђели песму, мудраци дарове. “А шта смо Му ми принели и са чиме ћемо пред Њега изаћи?“, запитао је отац  Дарко Ђурђевић.

Бадњи дан је време дато да се присетимо да Господу нису потребни наши дарови, наши украси, наше стечено материјално и духовно. Господу смо потребни ми сами. Он је на овај свет дошао због нас, да би нас уздигао и усмерио ка бесмртности. Зато јеванђеље вели:“Син Човечји дође да потражи и спасе изгубљено.“ То је порука пред Божић- нађени смо и спасени. Ништа мање од наде и спасења, Својим рођењем дао нам је очовечени и ради нас осиромашени Христос Господ- закључио је протонамесник Дарко Ђурђевић своје литургијско слово Бадњег дана у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Како се ближи крај Божићног поста, бројни верници су примили Свету тајну причешћа у најстаријој градској светињи. На крају сабрања, отац Дарко Ђурђевић је честитао празник и позвао окупљене да дођу на сва празнична богослужења.

Ј. Ј.