Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Владичанска литургија на Сретење

Vladičanska liturgija na Sretenje

Празник Сретења Господњег прослављен је нарочито свечано у Храму Покрова Пресвете Богородице. Литургијско сабрање је предводио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и свештенослужитеља из Ваљева –

Данашњи празник подсећа нас на сусрет Богомладенца Христа са старцем Симеоном, који симболично приказује сусрет новозаветне благодати са престарелим Старим заветом. Наиме, према законима Мојсејевим, по рођењу детета, жена би пролазила кроз процес „чишћења“, приносиле су се жртве у виду голуба или грлица (у зависности од пола детета) и дете би се предавало Богу. Ти обреди вршени су у част старозаветне Пасхе, празноване у спомен на излазак Јевреја из Пустиње и долазак у обећану земљу Ханан. Пресвета Богородица и заручник јој Јосиф посвећују малог Христа Богу, иако је Он, будући безгрешно зачет, од почетка и заувек посвећен Богу, како би испунили сваки закон, казао је у литургијском слову о празничној тајни Сретења Господњег Епископ ваљевски Г. Исихије. У том часу у храм долази благочестиви старац Симеон, коме је било неколико векова живота, а према предању Цркве, Дух Свети му је обећао да неће дочекати земаљску кончину док не прими на своје руке Спаситеља света.

Просвећен Духом Светим, на данашњи дан, старац Симеон на руке прима Богомладенца Христа од Пресвете Дјеве и прославља Бога, изговарајући чувене речи „Ниње отпушчајеши…“, које певамо на свакој вечерњој служби. То су речи онога који је видео и посведочио да је то Богомладенац рођен од Дјеве, те који је наговестио да је то Спаситељ света – рекао је Владика Исихије.

је он човек“, каже отац Драгиша, додајући да је само Господ лекар наших душа. „Само вера јача дух човеков“. Други моменат је када људи саопштавају да је кћерка Јаирова умрла, те да Христос више није потребан јер је све свршено. „Али смрт није крај света, захваљујући васкрсењу којим нам је дарован живот вечни“, нагласио је отац Драгиша, рекавши да је трећи моменат оличен у речима: „Не бој се, само веруј“. То су речи упућене, не само Јаиру, него свим људима, јер вера даје снагу човеку да се одржи, да на падне у очајање. На Светој Литургији су саслуживали свештенослужитељи Покровске цркве, уз појање певнице и Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“, а у молитвеном присуству великог броја верника.

Послушајте беседу Владике Исихија.