Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Велики петак у Покровском храму

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Смрт на крсту је врхунац искупитељског дела Божјег

„Човек се није могао спасити сам. Било је потребно да Христос, као добри пастир, крене за изгубљеном овцом, да се оваплоти, живи, пострада и да васкрсне. Зато је страдање Господње предвечна тајна Божја“, казао је у празничној проповеди Великог петка архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. Указавши на чињеницу да страдање Божје није само израз људске слабости и људског лудила, отац Дарко Ђурђевић је подсетио на речи Господње, које бележе јеванђелисти, како Он треба и како ваља да пострада. Да је хтео, могао је умолити Бога Оца за легион анђела, који би Га спасао смрти на крсту. Али, истакао је протонамесник Ђурђевић, Његова смрт на крсту је врхунац Његовог домостроја спасења и пута на који је кренуо да би спасао човека. Али, запитао је проповедник, шта рећи о нама људима?

  • Гомила је увек била гомила. И тада, и данас. Најлакше је придружити се скупини и викати:“Распни га, распни!“ Ни правда људска није слављена у овом свету, а камоли правда и љубав Божја. Погледајмо само како праведници страдају у овом свету и биће вам јасно зашто је овај свет био премали да прими тајну правде и љубави Божје- дао је отац Дарко Ђурђевић целисходно расуђивање о страдању Господњем, које као опомена у свим временима може послужити људима, опредељеним да следе Христа. Зашто су људи оног времена осудили Господа Христа, иако су знали да је Он без кривице, питање је  на које отац Дарко Ђурђевић пружа одговор стиховима Владике Његоша.
  • Свет је овај тиран тиранину, а камоли души благородној… Тако је и данас, тако је било и у Христово време. Али, за разлику од наших страдања, бесмислених страдања које ми данас преживљавамо на кугли земаљској, Господње страдање је имало смисао. Имало је сврху, зато што је страдањем на крсту Господ победио смрт. Није свако страдање крсно страдање. Крст је врхунац сваког страдања. И није свака љубав у правом смислу она хришћанска, жртвена љубав, која предаје себе. Зато је врхунац Господњег страдања и искупитељског дела Његова смрт на крсту, који постаје знак победе- закључио је отац Дарко Ђурђевић, додавши да Христова жртва није само жртва, већ служење за спасење људског рода, које нам је надохват руке и које ћемо већ сутра прославити.

Вечерње богослужење Великог петка, које је служило свештенство најстарије ваљевске богомоље, заокружено је изношењем Плаштанице, коју су окупљени верници целивали.

Ј. Ј.