Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Велики петак у Храму Покрова Пресвете Богородице

Ђакон Душко Перић: Бог увек чини само добро за нас – милост

Велики петак, дан страдања, је велика тајна над којом је најпаметније ћутати, навео је у празничној проповеди Великог петка ђакон Душко Перић више векова преношену поуку о дану Распећа Господа Христа. Онај, кроз Ког је створен овај свет, дошао је у овај свет, учинио свима неизрециву милост, а људи су на то одговорили неправедним осуђивањем и разапињањем на крст. У петак, поучио је проповедник, је настала велика тишина, туга, мрак, жалост и страхота. Људи, који су се надали у Њега, имали су осећај да губе последњу наду и под крстом је остала Мајка Божја, неколико жена и један ученик.

То је дан у ком је човек учинио највећи злочин, а када год човек чини злочин, чини га највише себи. Он, у Кога ми верујемо, је такав Бог да, када су Га људи којима је само добро чинио разапели, раширио руке на крсту и, молећи се Оцу небеском, говорио:“Оче, опрости им, јер не знају шта раде.“ Заиста, нису знали шта раде. Ми у овом дану треба да се научимо да не знамо шта радимо, а да Он увек зна шта ради. Увек чини само што је добро за нас- милост, милост и само милост- истакао је ђакон Душко Перић о једном од најузвишенијих дела Божје љубави, које је Господ Христос посведочио у часу Своје крсне смрти на крсту.

Вечерње богослужење Великог петка у Храму Покрова Пресвете Богородице је служио протојереј Бранко Чолић, уз саслуживање ђакона Душка Перића и појање певнице. На крају вечерњег изнесена је Плаштаница, коју су верници целивали до дубоко у ноћ.

Велики петак заокружен је пасхалним опелом, којим је такође началствовао протојереј Бранко Чолић, уз саслуживање братства најстаријег градског храма.

Ј. Ј.