Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Васкршњи празници

Vaskrs

Празник највеће радости – Васкрс, прослављен је молитвеним сабрањима у Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. Првом Васкршњом Литургијом началствовао је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први, који је читао и Васкршњу посланицу српског Патријарха Парфирија у којој је поручено да је јединствени људски род саздан као једно, те да у ратовима највише страда обичан човек, молећи се притом да се оружани сукоби у Украјини обуставе и да завлада мир. Оцу Дарку је саслуживало више свештенослужитеља уз појање певнице и Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић Бабамилкић, а у молитвеном присуству веома великог броја верника од којих се већина причестила Христовим тајнама.
Другу Васкршњу Литургију предводио је умировљени протојереј-ставрофор Љубисав Аџић, док је Васкршњу посланицу прочитао протонамесник Бранко Чолић. Међу сабраним верницима нарочито је било пуно деце која се и највише радују Васкрсу.
На Васкршњи понедељак Светом Литургијом је у најстаријој ваљевској цркви началствовао протојереј-ставрофор Радомир Алексић, док је на Васкршњи уторак евхаристијско сабрање предводио протојереј-ставрофор Драгиша Петровић. У оба дана саслуживало је више свештенослужитеља уз појање певнице и молитвено присуство верника којима су на крају сваког богослужења дељена васкршња јаја.