Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Васкршњи концерт ученика и наставника Музичке школе „Живорад Грбић“ у Покровској цркви

Трећег дана Васкрсења Господњег, Храм Покрова Пресвете Богородице био је домаћин изузетном културно- уметничком програму, којим је Празник над празницима прослављен лепотом стваралаштва младих музичких уметника, који стасавају у клупама Музичке школе „Живорад Грбић“. Будући да годинама уназад негује и развија ђачко интересовање за традиционалну и духовну музику кроз рад хорова, оркестара и етномузиколошку секцију, ваљевска музичка школа створила је бројне врсне извођаче, чији су наступи овенчани првим наградама на такмичењима највишег ранга у земљи и иностранству. Мокрањчева „Тебе поем“, Људи ликујте, Ђурђевданске песме из Босне, музичка баштина Војводине и Врања и, наравно, по лепоти, а још више по значају за национални идентитет, јединствене песме са Косова и Метохије, део су богате ризнице умећа ученика, у којима су трећег дана Васкрса у Покровском храму уживали поклоници квалитетне музике.

Словом о Празнику над празницима, у коме славимо победу живота над смрћу, протонамесник Бранко Чолић објаснио је саборност личности Господа Христа, у Коме су сједињене божанска и човечанска природа, нестворено и створено.  Вера да је смрт побеђена створила је нови став и поглед на свет. Христос је васкрсао целокупну људску природу (осим греха) и увео је у вечност, истакао је отац Бранко Чолић, поткрепивши излагање расуђивањем Преподобног Оца Јустина:“Једини смисао постојања у овој долини бесмртности јесте лична бесмртност сваког људског бића.“

Са човеком ће васкрснути и сва творевина, јер је и она патила заједно са њим. Васкрс и васкрсење су центар нашег живота… Смрт није укинута, само што више нема силу коју је имала. Њена реч није последња. Такође, није укинута ни наша слобода- хоћемо ли за животом или за ништавилом. То што смо хришћани, не значи да неће бити искушења и смрти, већ да је другачији начин на који ћемо се са свим тим изборити, јер другачије гледамо на свет, другачије верујемо, а требало би и да другачије живимо. Нико се не спасава сам. Потребна нам је заједница, а то је Црква, у којој је свако препознат као део богочовечанског тела- рекао је протонамесник Бранко Чолић.

У завршници проповеди, отац Бранко Чолић је позвао присутне да, према својим могућностима, помогну изградњу рампе за инвалиде на уласку у Музичку школу „Живорад Грбић“.

Васкршњи концерт Црквена општина Ваљево при Покровском храму је приредила са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија. Аутор програма је професор Милена Урошевић, а ученици су га вокално- инструментално извели предвођени диригентима Милицом Степановић- Бабамилкић, Снежаном Стевановић и Божаном Дивац.

Ј. Ј.