Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Прослава Цвети у Храму Светих лекара Козме и Дамјана у кругу Опште болнице Ваљево

Ђаци „четврте“ за другаре на Одељењу педијатрије

Празник Цвети у коме наша Света Црква оживљава успомену на улазак Господа Христа у Јерусалим, Његово потоње страдање и васкрсење, обележен је нарочито свечано у Храму Светих лекара Козме и Дамјана у кругу Опште болнице Ваљево. Свету Литургију је служио јереј Драган Станојевић, свештенослужитељ при овој светињи, уз саслуживање ипођакона др Небојше Пакевића и појање певнице, вероучитељице Лијане Крунић и њених ученика.

Васкрсењем Лазаревим, које смо јуче прославили, Господ нам је дао наду, дао оно што наша вера заправо јесте- вера наде, оптимизма, љубави и вечног живота. Васкрснувши Свог пријатеља Лазара, Господ нас уверава да ће и нас васкрснути када други пут дође, навео је у празничној беседи јереј Драган Станојевић. Врбица и Цвети чине један празник, о чему нас уче и богослужбене песме које се певају у светим храмовима.

Господ подиже Свог ученика из мртвих, а након тога улази у Јерусалим да добровољно страда. Улази као Цар, али не победоносно на коњу, као што су улазили цареви, већ улази на магарету, које је за Римљане било симбол срама. Зато Господ, да не би био као њихови цареви, улази на магарету у јерусалимски храм и у смирењу прилази страдању. Његово страдање није бесмислено, већ има смисла зато што је након страдања дошло васкрсење- рекао је отац Драган Станојевић.

Објашњавајући јеванђељски запис о данашњем догађају, он је навео да је Господ у Јерусалиму доживео разне почасти од људи, а највише од деце. Стога, велика је радост и част што су деца на Цвети испунила болнички храм, да дочарају на који начин се збио данашњи догађај пре две хиљаде година.

Наши празници нису догађаји који се више не догађају. То су догађаји које наша Црква сваке године буди и обнавља у свима нама. Да бисмо боље дочарали те празнике, ту су ова деца, која данас певају и говоре молитве са нама као што су некада деца певала:“Благословен који долази у име Господње“, када је Христос ушао у Јерусалим- изразио је радост свештенослужитељ при болничком храму, у коме је дечја песма често присутна.

Христос сваке године поново долази у Јерусалим, а тај град смо заправо ми. На свакој Литургији улази у наша срца, дозволивши нам да постанемо једни од Њега причешћем Његовом Светом крвљу и телом- закључио је отац Драган Станојевић, благосиљајући сабране да се што боље припреме да дочекају празник Васкрсења Господњег.

Након Свете Литургије, дечја радост је умножена програмом, којег су ученици Основне школе „Нада Пурић“ (њих тридесетак) извели на Одељењу педијатрије и тако улепшали болничке дане вршњацима који се налазе на лечењу. Програм су припремили уз помоћ учитељице Мирјане Беговић, препознатљиве и ван оквира Ваљева по квалитетној примени драмских елемената у настави, и вероучитељице Лијане Крунић.

Ј. Ј.