Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Преображењска молитвена свечаност у болничком храму

Света Литургија и причешће болесника

„Преображење није неки мађионичарски трик, већ означава пројаву и објаву божанства Господа Христа, Богочовека, Који је Син Божји, али и Син Човечји“, казао је, поред осталог, у проповеди свештеник Душан Ђаковић на Светој Литургији у Храму Светих лекара Козме и Дамјана у кругу Опште болнице Ваљево, коју је служио заједно са духовником ове здравствене установе јерејем Драганом Станојевићем и ђаконом Милошем Јаковљевићем.

Осврнувши се на некадашња, али и уверења неких савремених религија према којима Бог не може да има контакта са човеком, осим да му нареди, отац  Душан Ђаковић је истакао да је данашњи празник- празник доказа присуства божанства у овом свету и човеку, кога је Бог створио. Уочи страдања, Господ Христос се на Гори Тавор преображава пред ученицима Петром, Јаковом и Јованом. Открива Своје божанство и у сред дана сија светлост, која је светлија од светлости.

Преображење показује божанско присуство, дејство божанских руку у овоме свету, да човек своја дејства, стремљење и планове и све своје покушаје треба да има у једној слици односа богочовечанском. Као што долазимо код лекара да покажемо ране свог тела, са страхом како ће реаговати доктор, да ли је наша болест озбиљна… Све то нас мучи од наше куће приликом доласка код лекара, не знајући да лекар има други поглед на људско тело и чим уђемо код правог лекара његово присуство нас ослобађа наших страхова. То је слика односа Бога и човека. Човек се отвара Богу, не да би га Он понизио и владао њим, већ да би га ослободио греха, брига и страхова- поучио је отац Душан Ђаковић, повукавши интересантну паралелу између односа човека према лекару и Богу који се заснива на поверењу, те њиховој улози у исцељењу човекове душе и тела. Зато је, закључио је проповедник, велики данашњи празник, јер наговештава човеково спасење од смрти и позива да у Христу видимо Бога, а у човеку Христа и себе.

Будући да је у току Госпојински пост, бројни верници су приступили Светој тајни причешћа, а након Свете Литургије освећено је грожђе, које је на благослов дељено сабранима.

Свештенослужитељ при Храму Светих Козме и Дамјана и духовник Опште болнице јереј Драган Станојевић прославу празника је заокружио причешћем верника који се налазе на болничком лечењу.

Ј. Ј.