Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Покров Пресвете Богородице

Pokrov Presvete Bogorodice

Као и ранијих година, прослава небеске заштитнице најстаријег храма у Ваљеву окупила је бројно свештенство и верни народ. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Стојадин Павловић уз саслуживање архијерејског заменика Епископа ваљевског Г. Исихија, протонамесникa Филипa Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више епархијских свештенослужитеља. Литургију је својим појањем украсио Црквени хор „Хаџи Рувим“, који под управом Милице Степановић – Бабамилкић ствара при храму. У навечерје празника, свештеник Величко Илић началствовао је бденијем.

Прослављајући данашњи празник, сећамо се аманета предака који су градили светиње да бисмо се ми у њима молили Богу. Да ли се тог аманета придржавамо, упитао је у литургијској проповеди протонамесник Филип Јаковљевић. Одговор на то питање најбоље би нам дале централне градске улице и мноштво људи, који којекуде журе у обиљу нервозе, а тек понеког би пажљиви посматрач могао видети како корача ка неком од храмова да се помоли Богу и Мајци Божјој.

Осврнувши се на актуелни попис становништва, отац Филип Јаковљевић је изразио очекивање да ће се већина Ваљеваца изјаснити као православни хришћани.

Хвала Богу да је тако! Али, да ли је довољно да се само изјаснимо да смо православни хришћани? Наравно да није, јер бити хришћанин није мртво слово на папиру, већ живо и активно учествовање на првом месту у богослужењу. Одмах затим у подвигу, јер не може се бити хришћанин, ако нема подвига, макар тај подвиг био усавршавање у само једној врлини. Само да не будемо статични. Живот у Цркви је динамика- усавршавање и узрастање у меру раста висине Христове- беседио је протонамесник Филип Јаковљевић.
Поред тога, истакао је он, морамо читати Свето јеванђеље, слушати га и проучавати. У данашњем јеванђељу по Светом Луки могли смо да чујемо како Господ каже:“Благо онима који слушају реч Божју и држе је“. Боравак Господа Христа у кући сестара Марте и Марије, од којих се прва труди да га угости, а друга да слуша Његову реч поучава нас да сви помало личимо на Марту, журимо и бринемо за многе ствари, ништа не стижемо, а то правдамо речима „да је такво време“, указао је отац Филип Јаковљевић. Биће тако, ако не будемо разумели речи Господње да је битније да слушамо реч Божју, уз потпуно уважавање труда који чинимо у свом животу.

Као што не можемо ући у авион са превише пртљага, тако се ни са превише брига не можемо уздизати у меру раста висине Христове, јер ће нас тај пртљаг стално вући ка земљи- рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, закључивши проповед речима Патријарха српског Г. Порфирија:“Ако Христа ставимо на прво место, све остало ће доћи на своје место.“
Након Свете Литургије прочитана је молитва за очување брака и породице, начињен литијски опход и преломљен славски колач. Прослава је заокружена свечаном трпезом у парохијском дому Покровске цркве, где је овдашње братство на челу са старешином протојерејем – ставрофором Зораном Јаковљевићем угостило бројне учеснике сабрања, међу којима су били и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и директор Ваљевске гимназије Предраг Јевтић.