Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља средопосна у Покровској цркви

Протојереј- ставрофор Милинко Јовић: Господ нас чудесно исцељује сваког дана.

Свети Ава Јустин је благовестио да је човек слика Божја и анђеоска на земљи и да му је једини животни циљ на земљи да поврати красоту Божју која је изгубљена првородним, а потом и другим гресима, беседио је на Светој Литургији у Храму Покрова Пресвете Богородице протојереј- ставрофор Милинко Јовић.

Недеља средопосна у којој се, поред Светог Јована Лествичника коме је посвећена, ове године на сам недељни дан прославља и празник Преподобне Марије Египћанке, сабрала је у у најстаријем градском храму велики број верника. Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање братства храма  и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић- Бабамилкић.

Данашње Свето јеванђеље (Мк 9, 17- 31) као и Свето писмо и дела Светих Отаца усмеренео је ка циљу да се човек обожи, охристови и вине у небеске висине, у царство вечне радости, од Господа обећане свима који Га љубе, рекао је прота Милинко Јовић. У овом јеванђељу, свако од нас се може препознати, јер сваког од нас на неки начин пати од нечастивог, и свако од нас вапи Господу за себе или неког свог да га спаси, сачува и исцели.

Свакоме од нас Господ говори:“Ако верујеш, добићеш исцељење и бићеш спасен.“ Некад чујемо, некад не. Благо нама, ако чујемо и у срцу препознамо позив Господњи! Господ чудесно исцељује младића из јеванђељског одломка који пати од нечастивих сила и чудесно исцељује нас сваког дана. Некад наше патње потрају кад нисмо спремни рећи:“Господе, верујем, помози моме неверју…“ Не препознајемо глас Божји и нисмо спремни да одговоримо љубављу и вером својом- указао је протојереј- ставрофор Милинко Јовић на сличност јеванђељског догађаја са онима у нашим животима.

Такође, навео је проповедник, у данашњем јеванђељу, Господ Христос обзнањује Својим ученицима да ће пострадати и васкрснути, како би их припремио на страдање, јер без страдања нема ни васкрсења. Страдање свих следбеника Христових траје до данашњих дана, јер је сатана пустио своју војску која у овом свету сеје ад. Али, закључио је прота Јовић, Христове речи уче нас да препознамо „коло нечастивог“ и да се у њега не хватамо, те да се радујемо општем васкрсењу, вечном Царству небеском, победи свега што нас је учио и на крају се удостојимо да будемо учесници последње победе Цркве Христове.

Велики број верника је примио Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.