Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља о митару и фарисеју у Покровској цркви

Протонамесник Бранко Чолић: Смиримо себе пред Богом!

  • Прве припремне недеље пред почетак Великог Часног поста, посвећене митару и фарисеју, Светом Литургијом у Храму Покрова Пресвете Богородице началствовао је архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање братства храма и свештеника Предрага Велимировића, сабрата Храма Светог Димитрија у Лајковцу и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

Јеванђељски одломак који се чита у овој недељи (Лк 18, 10- 14) учи нас једној од темељних хришћанских врлина- смирењу. Када човек уђе у храм да се помоли Богу, све што је постигао или, пак, све чему тежи требало би да остави пред вратима храма и уђе чист, без икаквог оптерећења се помоли Богу. Прича о митару (царинику) и фарисеју показује два видно различита приступа молитви, навео је протонамесник Бранко Чолић у литургијској проповеди утемељеној на овонедељном јеванђељу. Наиме, фарисеј, који испуњава законе, не благодари Богу на свему му је дао, већ осуђује- благодари на томе што није као неки људи. Ако такав стане пред Бога, какав ли је тек према људима, запитао је протонамесник Чолић. Ако ревнујемо за Господа, а та ревност не загрева наше срце, нисмо на добром путу.

  • Да ли ми смемо било кога да осуђујемо, било кога да учимо, ако се сами нисмо научили смирењу? Ако наша ревност није учинила да будемо кроткији, да будемо смиренији, да будемо пример свету, онда нас она чини не само гордима, већ и самољубивима. Самољубље је велики грех, већи од гордости- истакао је отац Бранко Чолић, подсетивши на речи Светог Владике Николаја да је лажна слика, коју правимо о себи понесени самољубљем, нешто чиме можемо преварити само себе, али не и Бога. Они који ревнују за Бога требало би да воле све око себе, никако да осуђује.

Насупрот фарисеју, у овој причи видимо цариника- грешника, припадника презреног слоја људи, који долази у храм, просипа се пред Богом, плаче и моли да му се Бог смилује због грехова које је чинио.

  • Браћо и сестре, не треба да будемо ни на једној, ни на другој страни. Увек треба да будемо са Христом. Сада, када се припремамо за највећу радост која се икада десила у овом свету- Васкрсење Његово и радост која ће бити у будућности у свима нама, треба да смиримо себе пред Богом. Тада ћемо видети себе на прави начин, а видећемо и наше ближње. Нити смо бољи, нити другачији од њих. Сви смо деца Божја и свима је Бог исто дао. Ако смо данас ревносни, а неко други није, не треба да се уљуљкујемо и мислимо да ће то тако бити пред Богом, јер тај се може покајати сутра и његово покајање буде искреније и вредније од свих наших добрих дела. Смиримо себе пред Богом- једна је од сјајних поука, које је бројним верницима у најстаријем градском храму упутио протонамесник Бранко Чолић.

По завршетку Свете Литургије, у парохијском дому је одржана скупштина Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ на којој су представљени резултати мисионарских активности у протеклој години.

Ј. Ј.