Догађаји

Духовска литија у част славе Града Ваљева

Епископ Исихије: Да се благодат Светог Духа излије на наш град!

Откако је лета Господњег 1996. обновљено, обележавање Других Тројица- крсне славе Града Ваљева у молитвеној радости и љубави сабирало је и сабира мноштво верног народа овог краја, богомчуваног молитвама новопросијавших светитеља Божјих Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина Ћелијског. Духовска литија, ове године први пут у поподневним часовима, формирана је испред Саборног Храма  Васкрсења Христовог. Предвођени својим духовним оцем Преосвећеним Епископом ваљевским Г. Исихијем и свештенослужитељима, као и градоначелником Лазаром Гојковићем и представницима свих институција и предузећа важних за живот града, бројни Ваљевци прошли су у молитвеној поворци улицама Синђелићевом, Карађорђевом и Војводе Мишића до Храма Покрова Пресвете Богородице. У порти најстарије градске светиње урезан је литијски запис. Благосиљајући учеснике литије, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије је честитао Духовски понедељак- славу Града Ваљева, други од три дана прослављања рођендана Цркве Божје, упутивши пастирске поуке.

Ко отвори срце према ближњем, брату кога има пред собом и кога овде види, тај ће отворити срце и према Богу. Благодат је таква да када се раздели, она се умножава… Свети Владика Николај је учитељ благодати Божје, благодати Светога Духа и учитељ црквеног живота и народног живота у Цркви. Да ходимо путем којим је он ходио и тада ћемо моћи да се одупремо великим искушењима, која нападају и на наш народ, а још више на нашу Цркву, коју чине не само свештеници и епископи, већ сав верни народ. Сви заједно завапимо Господу да нам дометне љубави, да имамо благодат Божју, а на наш град богомчувани ваљевски да се благодат Светог Духа излије – рекао је Владика Исихије.

Поделивши са суграђанима задовољство постигнутим у претходној години, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је честитао славу и истакао да ће се, уз Божју помоћ, и наредних година радити на развоју града и бољем квалитету живота његових грађана.

Нека нам слава буде подсетник да је духовно богатство изнад свега. Ваљевци, срећна слава, да у здрављу и миру славимо нашу славу, наше Ваљево и нашу Србију- поручио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Културно- уметничким програмом традиционално у порти Покровске цркве, заокружено је прослављање градске славе. Црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић- Бабамилкић дао је свој печат данашњој свечаности, а изворним народним песмама представили су се музички уметници Мила Павловић и Марко Стојковић.

 

Ј. Ј.