Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Братство при Храму Светог Оца Николаја у Рабровици прославило своју небеску заштитницу

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Света Петка је посветила свој живот чекању Господа

Традиционалном молитвеном свечаношћу, Православна народна хришћанска заједница при једном од најстаријих епархијских храмова обележила је своју славу Преподобну Мати Параскеву. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први и вршилац дужности другог намесника ваљевског, уз саслуживање духовника братства протојереја Зорана Симића, старешине храма протонамесника Невена Лукића и  више свештенослужитеља

 

Светитељи су најбољи пример тога како човек бира заједницу са Богом, Царство небеско и сву лепоту овог живота. Ту лепоту у свакодневном животу заборављамо и често се жалимо да нешто није у реду и како би по нашем мишљењу требало да буде, казао је у празничној проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић. Када погледамо у лик и дело Преподобне Мати Параскеве, у народу зване Света Петка, запитамо се како је могуће да је Бог створио овај свет тако лепим, тако јаким и великим као што је била она. Свети апостол Павле нам поручује у својој посланици да нема више мушкарца и жене, не у смислу полних разлика, већ да смо сви позвани да посведочимо највећу красоту овог света, илити како постати светитељ, објаснио је проповедник, истакавши да хришћанство није слово на папиру, нека књига или само неки дан, већ оно што се са нама дешава и оно колико смо ми спремни у свом животу остваримо и својим животом посведочимо. Говорећи о данашњем јеванђељу о пет мудрих и пет лудих девојака које су чекале женика (Мт 25, 1- 13), те њиховој спремности да га дочекају,метафорички приказаној уљем у светиљкама, отац Дарко Ђурђевић је поучио да се људска красота показује у сусрету са Богом.

Као што сунце обасјава лепоте овог света, тако Бог обасјава лепоте људског бића. Обасјава његову душу, срце и дела. Света Петка је била чистија у својој души од ма како чистог језера на овом свету. Њена душа и срце су били лепши од ма какве природне лепоте на овом свету, зато што је Преподобна Мати Параскева свој живот посветила чекању Господа, сусрету са Њим. Није посветила себи и само онима око себе, него је свој живот посветила том дану у ком ће угледати лице Божје и сусрести се са њим. И после толико векова можемо се питати:“Који је то дан у ком се сусрећемо са Господом?“ То је сваки дан када се сабирамо у Цркви Божјој. Сваки пут када дођемо на Свету Литургију, ми излазимо пред Господа и дочекујемо га- рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић, напоменувши да је важно да знамо да ли смо се припремили за тај сусрет или нисмо. Ако јесмо, благо нама, јер ћемо попут Свете Петке бити удостојени радости Царства небеског. Ако нисмо, остаћемо испред врата куцајући и желећи да уђемо унутра. Зато,  закључио је отац Дарко Ђурђевић, сваки тренутак у нашем животу јесте тренутак у коме треба да проверимо да ли су наша дела, мисли, срце и целокупан наш живот спремни за сусрет са Богом, јер Он на свакој Литургији долази и даје нам шансу да будемо бољи.

 

Након Свете Литургије, архијерејски намесник први ваљевски је преломио славски колач са свечарима и честитао празник свима који су се у част велике светитељке сабрали у рабровичкој светињи. Чланови братства, на челу са духовником протом Зораном Симићем и старешином храма протонамесником Невеном Лукићем, приредили су свечану трпезу за све госте.

Ј. Ј.