Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Благовештењске радости у Покровској цркви

Протојереј- ставрофор Зоран Јаковљевић: Данас се радују анђели на небу и људи на земљи

Празник благе и радосне вести, који уводи у почетак новозаветне историје, молитвено свечано је обележен у Храму Покрова Пресвете Богородице. Светом Литургијом је началствовао протојереј- ставрофор Радомир Алексић, уз саслуживање братства храма и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

Данас је дан у ком је роду људском дата радосна вест да ће се родити Спаситељ света. Зато се данашњи празник назива Благовести, казао је у празничној проповеди протојереј- ставрофор Зоран Јаковљевић на Светој Литургији у Храму Покрова Пресвете Богородице.

У данашњем дану прославља се смирена Марија, девојка из Назарета, која ће постати мајка Сина Божјег према благовести коју јој доноси Свети архангел Гаврило. Та вест, истакао је отац Зоран Јаковљевић, није била радосна само за Марију, већ за све људе свих времена.

Нада и вера у долазак Спаситеља преносиле су се са генерације на генерацију све до оног дана када је та блага вест преко архангела Гаврила и објављена. Божјом вољом, анђео је обрадовао свет да ће се родити Избавитељ преко изабране Дјеве Марије. Господ је изабрао баш њу међу женама. Погледао је њену чврсту веру, велику смиреност и оданост, њену безграничну љубав и чистоту њене душе и удостојио је велике части да постане сасуд Божје благодати, храм Бога живога- поучио је прота Зоран Јаковљевић о великом празнику Мајке Божје, који ће потом довести до измирења људског рода са Богом.

Црква данас позива своју децу на свеопшту радост, јер се данас радују и небо и земља. Радују се анђели на небу и људи на земљи. Сви се радују, јер се данас објављује долазак Спаситеља нашег Господа Исуса Христа- закључио је проповедник.

Више верника је примило Свету тајну причешћа и поклонило се Часном Крсту, јер се ове недеље поклопило прослављање Благовести и знамења победе, којим Црква верне укрепљује на средини Свете четрдесетнице.

Ј. Ј.